Home VVRLJ Missies

PostHeaderIcon Missies

AddThis Social Bookmark Button

PostHeaderIcon Jaaike Brandsma van 42 BLJ, Missie ISAF - III in "De wandeling"

AddThis Social Bookmark Button

Jaaike Brandsma van 42 BLJ, Missie ISAF - III in "De wandeling"


Bekijk de video in andere formaten.
 

 

PostHeaderIcon De film "Gesneuveld"

AddThis Social Bookmark Button

Vijfentwintig Nederlandse militairen vonden de dood tijdens de missie in Uruzgan. Andere missies volgden. Het is de taak van de afdeling bedrijfsmaatschappelijk werk van het Ministerie van Defensie familieleden als eerste te verwittigen wanneer hun zoon, dochter, broer of zus is omgekomen. Na Uruzgan is de afdeling alleen nog maar gegroeid. Robert Oey spreekt met een aantal afdelingsmedewerkers over de gevoelige maar belangrijke taak het slechte nieuws op een zo zorgvuldig mogelijke wijze over te brengen. Nabestaanden belichten hoe zij dat beslissende moment en het verlies van hun dierbare tot op heden hebben beleefd. Oey stelt niet de missie als zodanig aan de orde en moraliseert nergens. Met gepaste verstilling tekent hij hoogst persoonlijke ervaringen op die samen een intiem requiem voor de gevallenen vormen.

Regie: Robert Oey

GESNEUVELD gaat in première op zondag 30 september tijdens de 32e editie van het Nederlands Film Festival.

De omroep Human zendt de documentaire op 10 december uit op Nederland 2 om 20:25 u.

 

 

PostHeaderIcon Fokking Hell, 12-12-2010, 23.30 uur Nederland 2

AddThis Social Bookmark Button

hell

Tijdens hun missie in Afghanistan mochten de Nederlandse militairen zelf geen video opnames maken. Dat dit toch is gebeurd is niet zo verwonderlijk, filmen kan tegenwoordig met vrijwel elke fotocamera of telefoon.
Bovendien schreeuwen sommige situaties en landschappen om op video te worden vastgelegd. NOS verslaggever Peter ten Velde verzamelde videomateriaal dat de Nederlandse militairen de afgelopen vier jaar in Uruzgan maakten, en monteerde het samen met fotograaf Hans Stakelbeek en cameraman Eric Feijten tot de documentaire "Fokking Hell".
Het resultaat is een rauwe en realistische impressie van een missie zoals de troepen hem hebben ervaren. Al het commentaar bij de beelden is afkomstig van de militairen zelf.

Deze uitzending is helaas niet online beschikbaar.

 

PostHeaderIcon Dagboek van onze helden te zien op National Geographic

AddThis Social Bookmark Button

Dagboek

Binnenkort gaat National Geographic de serie "Dagboek van onze Helden - De Nederlandse missie in Afghanistan" uitzenden.

De eerste uitzending is op 12 december om 21:00 uur.

Meer informatie, foto´s en video´s vindt u op de website van National Geographic.

 

PostHeaderIcon Canon Regiment Limburgse Jagers geactiveert tijdens Phaff dag

AddThis Social Bookmark Button

Vandaag  vrijdag 19 november is in Weert op de van Horne kazerne tijdens de jaarlijkse Regimentsdag , de Phaffdag, de CANON over ons Regiment gepresenteerd.
Deze CANON is een initiatief van onze oud Regimentsoudste Luitenant generaal Huysman.

Hij meende dat om de nieuwe leden van ons Regiment snel en met de huidige digitale middelen te informeren over de achtergronden van het zijn van Limburgse Jager.
De generaal vroeg daarvoor de medewerking van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie.  Die zagen hierin een pilot project te starten.  Twee medewerkers  de heren dr. Ben Schoenmaker en drs  Sven Maaskant hebben zich gebogen over alle mogelijke informatie van archieven en van onze Historische Verzameling en zijn tot de huidige eerste versie van de  CANON  van het Regiment Limburgse Jagers gekomen.  Deze zal tzt worden aangevuld met extra beelden, films en geluidsfragmenten.

De Commandant Landstrijdkrachten  Luitenant- generaal Bertholee  gaf  in aanwezigheid van  ca 300 genodigden, donateurs en actief dienende Limburgse jagers , ons de eer de CANON te activeren en ter beschikking te stellen van alle geinteresserden.  Zie de link naar de CANON
http://www.defensie.nl/nimh/geschiedenis/canons/regiment_limburgse_jagers

Wij danken de medwerkers van  het Instituut voor Militaire Historie voor hun grote inspanningen om deze primeur voor de Krijgsmacht te hebben samengesteld en zo een ieder in staat te stellen hiervan kennis te kunnen nemen.


N.C.S. Vroom  voorzitter Stichting RLJ

 
Meer artikelen...
Meest gelezen