Home 42 BLJ Algemeen Nederlandse ambassadeur verwelkomt militairen Litouwen

PostHeaderIcon Nederlandse ambassadeur verwelkomt militairen Litouwen

AddThis Social Bookmark Button

litouwen2

Na een verblijf van enkele maanden in missiegebied, werden deze week de militairen van de 43e brigade afgelost door een eenheid van 42 Pantserinfanteriebataljon Limburgse Jagers (42 BLJ), van de 13e Lichte Brigade. Aan het einde van een drukke week, waarbij de eenheid ter plaatse alle werkzaamheden en taken overdraagt aan de nieuwe rotatie van 42 BLJ, wordt de eenheid welkom geheten door een bezoek van de Nederlandse ambassadeur Bert van der Lingen en de Nederlandse Defensie attaché in Vilnius, Overste Ben Rijnenberg.

 

 


litouwen1

De ambassadeur hecht grote waarde aan de Nederlandse militaire aanwezigheid en wil dit graag persoonlijk aan de militairen overbrengen. In een informeel samenzijn weet hij op enthousiaste wijze het belang van deze missie te onderstrepen. Vervolgens laat hij zich door de Nederlandse commandant, de Majoor Martijn Pothuizen, informeren over de rotatie, waarna hij individueel in gesprek gaat met enkele militairen. Het wordt eenieder duidelijk dat de missie zowel in Litouwen als vanuit Nederland, op grote steun kan rekenen.

 


litouwen3

Enhanced Forward Presence (eFP)
Tijdens de NAVO-top in Warschau in juli 2016 is besloten tot de oprichting van de Enhanced Forward Presence (eFP). De inzet van vooruitgeschoven, multinationale eenheden is bedoeld ter verdediging van het NAVO-bondgenootschappelijk grondgebied en nadrukkelijk niet bedoeld om een conflict op te zoeken. De oprichting van de Enhanced Forward Presence is een uitdrukking van de bondgenootschappelijke solidariteit en geeft invulling aan een geloofwaardige afschrikking.


Enhanced Forward Presence betreft een roterende, proportionele en defensieve inzet. Nederland maakt deel uit van het multinationale bataljon onder leiding van Duitsland in Litouwen. De eFP is onderdeel van een pakket maatregelen om de NAVO te versterken in haar afschrikkende en defensieve houding. De battlegroup in Litouwen bestaat momenteel uit Duitsland, Nederland, België, Noorwegen en Luxemburg.


De huidige Nederlandse eenheid is afkomstig van de 13e Lichte Brigade, 42 Pantserinfanteriebataljon Limburgse Jagers (42 BLJ) en maakt de komende periode voornamelijk gebruik van het Boxer-pantserwielvoertuig. Dit robuuste en terreinvaardige voertuig is modulair opgebouwd. Daardoor is het voor diverse taken in te zetten. De Boxer is snel en kan grote afstanden afleggen. Het is de eerste operationele inzet van het nieuwe voertuig in een infanterierol.