Home 42 BLJ Algemeen ACOTA missie Burkina Faso

PostHeaderIcon ACOTA missie Burkina Faso

AddThis Social Bookmark Button

acota1

Afgelopen november zijn er drie Limburgse Jagers en een sergeant verpleegkundige van 13 GNK begonnen aan een ACOTA missie (Africa Contingency Operations Training and Assistance) in Burkina Faso. De opdracht, het ondersteunen van het US ACOTA programma gedurende zes weken, werd gezien als een uitdaging. Het betrof hier een ongewapende missie.

 

Na de MGO (Missie Gerichte Opleiding) en de noodzakelijke voorbereidingen, zoals een vaccinatieprogramma, diplomatiek paspoort etc., konden de militairen op 9 november vertrekken naar Burkina Faso. De Plaatsvervangend Bataljons Commandant, Bataljons Adjudant, de second van de Alfa compagnie en oud-Bataljons Commandant Overste Janssen wilden er zeker van zijn dat alles in goede banen verliep. Zij waren in alle vroegte richting Schiphol vertrokken om er zeker van te zijn dat de Limburgse Jagers tijdig ingecheckt waren. Zonder vertraging of bijzonderheden waren de militairen ’s avonds aanwezig in de hoofdstad Ouagadougou.

 

acota3

De dagen erna werd de medische afvoerlijn gecontroleerd, logistieke zaken geregeld, de omgeving verkend (inclusief het trainingskamp) en contact gemaakt met de Amerikaanse collega’s. Met name het Frans bleek toch pittig om te overbruggen in het begin, zeker aangezien de beide chauffeurs geen Engels spraken. Gelukkig had de Senior nog een roestig staaltje ‘middelbare school Frans’ in zijn hoofd zitten om het team door de eerste dagen heen te krijgen. Het weekend werd gebruikt om verder te acclimatiseren en boodschappen te doen voor de aankomende werkweek. De bevolking was ‘tres gentile’ en het verkeer was een poging tot georganiseerde chaos. Zonder zich aan al te veel regels te houden, liepen en reden er massa’s mensen en voertuigen dwars door elkaar heen. Een ritje van vijf kilometer kan zomaar twee uur duren. Met name de enorme hoeveelheid mensen op brommers was verbazingwekkend.

 

acota4

Het programma was onderverdeeld in een aantal  hoofdgroepen: te voet optreden, Cordon & Search, gemotoriseerd optreden, schiettraining, Counter IED, lessen van de VN en Convoy Ops. Na vijf weken diende het bataljon een Life Fire Exc ercise te kunnen uitvoeren waarbij het geleerde van de voorgaande weken moest worden toegepast. Het uitvoeren van het programma was gebaseerd op “Train the Trainer”, maar het bleek toch meer te verschuiven naar de ‘observer/monitor’ rol. De Burkinabé hadden hun eigen trainingskader die de lessen verzorgden. De rol van de Nederlandse militairen was het monitoren en begeleiden van deze instructeurs en dit ook terug te koppen met de Amerikanen.
 
acota-2
De AMV-er die er in eerste instantie was om de gezondheid van de Nederlandse militairen te waarborgen, liet zijn meerwaarde gelden door het ondersteunen van CLS lessen inclusief casussen en het adviseren op medisch gebied van ACOTA personeel. Tevens deelde hij zijn kennis met de Burkinabé Role 1. De twee infanterie sergeanten monitorde met name een tweetal compagnieën en de Senior sprong tussen de overige twee compagnieën en de her en der aanwezige bataljons functionarissen. Een tweetal tolken ondersteunde hierbij de Limburgse Jagers in het overbrengen van de boodschap.

 

Aan het einde van de opleiding moest het ongeveer 800 man sterke bataljon gereed zijn om in januari te kunnen vertrekken richting Mali. Zij zullen daar voor de duur van 1 jaar worden ingezet in het kader van de missie MINUSMA.