Home 42 BLJ Algemeen Schietoefening Bergen-Hohne (SOB)

PostHeaderIcon Schietoefening Bergen-Hohne (SOB)

AddThis Social Bookmark Button

sob8

Het NAVO-oefenterrein Bergen-Hohne is een van de grootste oefenterreinen van Europa met een oppervlakte van 284 km². In 1935 werd het oefenterrein door de Wehrmacht ingericht en na het einde van de Tweede Wereldoorlog werd het door het Britse Rijnleger overgenomen. Sinds de jaren 60 is het terrein in gebruik van de NAVO en de Bundeswehr. Op de schietbanen, die op het terrein liggen, mogen de Nederlandse militairen met scherp schieten. Tot 2006 waren 41- en 43 tankbataljon gestationeerd in Bergen-Hohne op de Langemanshof kazerne. Tevens was de Engelse 4e panterdivisie hier ook gestationeerd. Deze zat hier tot twee jaar geleden.

 

 

sob9

SOB
Maandag 21 november begonnen de Alpha-, Bravo- en Charlie compagnie aan schietoefening Bergen-Hohne. De Limburgse Jagers komen hier ongeveer vier keer per jaar gedurende een periode van vier weken om hun schietvaardigheden te oefenen. Dit doen zij voornamelijk op niveau 2, groepsniveau (8 militairen), en niveau 3, pelotonsniveau (30 militairen). Tijdens deze oefening was er ook sprake van niveau 2 plus, dit houdt in dat er twee groepen samenwerken.

Tijdens SOB zijn er verschillende schietoefeningen gehouden. Er mag in dit gebied geoefend worden met zware wapens zoals antitankwapens. In Nederland mag dit haast niet of alleen op de korte baan. Er is namelijk geschoten met de .50, klein kaliber (zoals de Minimi en de Colt), de MAG en de Accuracy .338 (snipers). Het genistenbataljon wat bij 42BLJ hoort was tijdens deze oefening ook aangesloten zodat er op een realistische manier geoefend kon worden. De gehele oefening is er met scherp geschoten. Er werd  echter geen oorlogsmunitie gebruikt. Oorlogsmunitie bestaat uit één lichtpatroon en twee pantserbrandpatronen. De munitie die er nu is  gebruikt bestaat uit vier patronen en één lichtpatroon.

 

sob3

.50
De .50 is recentelijk toegevoegd aan de bewapening van het bataljon. Dit is mede door de recente invoering van de Boxer, de .50 is het standaard boordwapen van de Boxer. De militairen van de compagnieën worden opgeleid tot basisschutter van de .50. Met de .50 wordt statisch geoefend op kleine dynamische schietbanen. Dit betekent dat er vanuit stilstand wordt geschoten. Op de Boxer zal er anders worden gewerkt met het wapen, daar zit namelijk een automatische versie op. De boordschutters van de Boxers zullen nog een aanvullende opleiding van drie/vier weken genieten voordat zij daadwerkelijk boordschutter zijn.

Tijdens SOB zijn er ook een aantal militairen gecertificeerd voor de .50. Dit houdt in dat zij nu bevoegd zijn om met het wapen te mogen schieten.

 

sob6

Minimi en Colt
Er is tijdens SOB ook geoefend met klein kaliber op dynamische schietbanen, op elke schietbaan werd een andere tactiek en een ander scenario geoefend. De wapens die hier voor zijn gebruikt zijn de Minimi en de Colt. De compagnieën hebben hier geoefend in groepsverband, niveau 2. De groepen hebben verschillende keren dezelfde baan gedaan, maar steeds een ander scenario. “Ik vind het fijn dat we direct resultaat zien en ik zie dit als een onbewuste voorbereiding op niveau 3, pelotonsniveau”. Aldus Korporaal Wilmar van de Charlie Compagnie. Volgens de Korporaal is de hamvraag; hoe ga je met de middelen die je tot je beschikking hebt, het beste resultaat behalen?

 

MAG
De compagnieën hebben tijdens SOB ook met de MAG (Mitrailleuse d’Appui General, machinegeweer algemene ondersteuning) geoefend. De MAG is een luchtgekoeld, middelzwaar machinegeweer. Het wapen kan worden ingezet tegen grond- en luchtdoelen. Het wapen kan op een voertuig gemonteerd worden of “normaal” worden gebruikt.

 

sob4

Accuracy .338
Elke compagnie heeft een eigen snipergroep die tijdens SOB heeft geoefend. Een snipergroep bestaat uit zes snipers. Ze hebben statisch geschoten op afstanden van 400 meter tot en met een afstand van 900 meter.

Elke sniper heeft zijn eigen spotter, de spotter is verantwoordelijk voor het bijstellen van het schot (de klikwaardes). Dit betekent dat de spotter met zijn kijker met laserafstandmeter doorgeeft hoe ver het doelwit zich bevindt, hoeveel wind er staat etc. Dus waar de sniper rekening mee moet houden als hij een schot lost. Deze waardes voert hij in op zijn wapen. Zonder de spotter kan de sniper zijn werk niet uitvoeren.

 

Night Fire
De compagnieën hebben ook twee avonden geoefend. Dit is weer een totaal ander manier van oefenen. In het donker moeten zij rekening houden met andere factoren en is het zicht een stuk beperkter.

Er wordt door de compagnieën teruggekeken op een succesvolle SOB. Ze hebben hun schietvaardigheden weer bijgespijkerd en een aantal militairen hebben geleerd hoe bepaalde wapens werken en hoe zij hier mee om moeten gaan. Het was al met al een leerzame week.

sob2

sob1
sob5
sob7