Home 42 BLJ Algemeen Een verassende fietstocht voor Luitenant-generaal de Kruif

PostHeaderIcon Een verassende fietstocht voor Luitenant-generaal de Kruif

AddThis Social Bookmark Button

kruiffiets2

07.30. Ik zit in onze 'werkhal' op de Kromhout Kazerne koffie te drinken en bereid mij voor op een rustige dag. Een enkele afspraak, wat bureauwerk. En 's avonds naar een voetbalwedstrijd.

Tot ik een hand op mijn schouder voel. 'Baas, je gaat mee'.

Achter mij staat de Brigade-generaal Van Keulen en zet met zijn houding zijn woorden kracht bij. Ik word (min of meer) ontvoerd naar de sporthal van de kazerne en ik krijg een onbestemd gevoel. En terecht. Na binnenkomst in de hal staan daar al mijn ondercommandanten, maar ook mijn stafleden in wielertenue en fietsen klaar voor vertrek. Versterkt door de Generaal-majoor Michiel van der Laan, Generaal-majoor Leo Beulen, Brigade-generaal Otto van Wiggen, mijn plaatsvervanger (Generaal-majoor Martin Wijnen) en adjudant Peer Donkers (Landmachtadjudant) kreeg ik van Richard Plugge een volledige wieleroutfit van LottoNL-Jumbo. Zelfs mijn fiets was uit de revisie gehaald en stond volledig inzetbaar te glimmen. Onder begeleiding van onze collega's van de KMar, het KL fietsteam als wegkapiteins (o.a. Luc Nissen) en mecaniciens, en Johan Bergsma als fotograaf gingen we fietsen, 'ik zou wel zien waarheen'.

 

Bij fort Rhijnauwen stond de versterking klaar: de mannen en vrouwen van het Alpe d'Huzes team van de Landmachtstaf en mijn vrienden Pim Versteeg en Kees van Eijl. En door gingen we. In Driebergen kwam Generaal-majoor Nico Geerts erbij, evenals de voormalige Landmachtadjudant Andre Odenkirchen. En maar op kop sleuren.......

 

kruiffiets1

Tussenstop bij het Veteranen Instituut, waar het Wounded Warriors Cycleteam o.l.v. Ton v.d. Oetelaar 'mee ging draaien'. Daarna grote stop bij het MRC Doorn, aanvulling door de Gewonden Wielerploeg o.l.v. Edwin de Wolf. Maar ook Jan Jansen, Erben Wennemars, Marianne Vos, Jeroen Straathof met Daniel Knegt (op de tandem), sterkt geleid door de Generaal-majoor BD (klinkt raar) Marc van Uhm (al vroeg in vorm, semi-prof). Ook onze voormalige management-assistente Mireille Alberda-Riesenbeck was er, nu boegbeeld voor 11 LMB. Mooi woorden door Andre Wijnbergen, illuster sportinstructeur. Tijd ook gebruikt om 'bij te tanken en af te tanken'.

 

kruiffiets4

Opgestapt en in Amerongen de 'final touch': mijn zoon met 'onze' Marja de Meijer-Broers. Het peloton eindelijk compleet, verder in algemene oostelijke richting. Einddoel Grebbeberg. Zoals verwacht kwam Jan Jansen plotseling tussen de wielen vandaan en ging vol voor de punten van de bolletjestrui, nadat hij eerst 'onze bordjes had leeggegeten'. En bedankt. Daarna op Grebbeberg reünie met familie en welkomstboodschap door de Burgemeester van de Gemeente Rhenen, dhr Hans v.d. Pas. Daar ook de mannen van het illustere bataljon 42 Limburgse Jagers ('niet beter, wel anders en 'smerig goed'). Indrukwekkende en emotionele kranslegging en minuut stilte met Infanterie-taptoe op onze Heilige Grond. Daar einde en naar hotel Het Paviljoen voor de finale ravitaillering. Daar stond de Regimentsfanfare Grenadiers en Jagers en speelde De Limburgse Jagersmars (uiteraard) en het Hand in Hand Kameraden (voorbereiding op 24 april). Natuurlijk de (luchtdoel)artillerie niet vergeten voor de generaal Beulen, want regeren is vooruitzien..... Ook nog schitterende cadeaus en een buffet. En het bleef nog lang onrustig.

 

kruiffiets3

Voilà, een zakelijk overzicht van mijn ochtend. Het operatieplan 'Slotetappe'. Maar wat was het mirakels mooi. Met zulke topcollega's, vrienden en kameraden dit mogen beleven zal ik nooit vergeten. De kracht van de KL is de mens. Daar kan niets tegen op. Geen systeem, geen robot, geen vijand. Dat wist ik al. Maar de warmte die ik vandaag mocht ontvangen en beleven is uniek en zal mij altijd bijblijven. Het maakt je nederig, trots en blij tegelijkertijd, een mix van emoties waar ik niet zo aan gewend ben. Gijs: dank voor de fantastische organisatie als 'Oudste Ondercommandant'. Cavalerie waardig. En tot slot: dit was vandaag echt 'Brothers in Arms'.